Openingstijden Maandag tot vrijdag - 08:00-18:00 uur. Donderdag - 08.00-21.00 uur.
Bel ons Bij voorkeur in de ochtend (023) 5201250
Email ons fysiotherapie@quicknet.nl

Oncologie fysiotherapie: onbekend, maar in opkomst’

‘Oncologie fysiotherapie: onbekend, maar in opkomst’

In het vernieuwde Gezondheidscentrum Velserbroek zijn een aantal specialisaties die extra respect verdienen. Beroepen waarvan iedereen weet dat ze een zware wissel trekken op de behandelde, maar zeker ook op de behandelaar. Oncologie fysiotherapeut Ilse Limmen is één van deze heldinnen.

Ze startte haar eerste werkdag tien jaar geleden als algemeen fysiotherapeut. Inmiddels is het oude centrum, waarin ze haar eerste stappen zette, omgetoverd tot een moderne zorg-hub. ‘Werken binnen het centrum is voor mij heel prettig sinds het is verbouwd. Het vormt echt een geheel, er is veel licht, nodigt uit om binnen te komen en de samenwerking met andere disciplines is vergemakkelijkt’, aldus Ilse.

Specialistische bijscholing
Een ander verschil voor Ilse is dat de algemene fysiotherapie vier jaar geleden heeft plaatsgemaakt voor oncologie fysiotherapie. ‘Ik begon over een overstap na te denken, toen ik een aantal patiënten met kanker onder behandeling kreeg. Ik voelde dat ik als algemeen fysiotherapeut nog niet genoeg kennis had vergaard voor een dergelijk specialisme. Het kwam erop neer dat ik behoefte had aan verdieping en vond dat in de vierjarige master Oncologie Fysiotherapie’, legt Ilse uit.

Dat het een pittige discipline zou zijn, waarbinnen emoties vaak heftiger zijn dan bij reguliere fysiotherapie, wist Ilse van tevoren. ‘Maar die intensiteit is juist hetgeen waar ik veel voldoening uit haal. Ik kan mijn emotie redelijk inhouden, maar als het slecht gaat met een patiënt neem ik dat soms mee naar huis. Vooral als het gaat om mensen in de terminale fase, die bijvoorbeeld een jong gezin moeten achterlaten.’

Betrokken in elke behandelfase
Dat de oncologie ook een mooie kant kent, is iets wat mensen vaak niet zien. ‘Ik kan echt iets voor iemand betekenen in elke fase van de behandeling, al zijn het alleen maar verzachtende woorden tijdens een consult, de vermoeidheid actief aanpakken bij patiënten in de eerste fase, of juist het verbeteren van de lig- of zithouding bij terminale patiënten. Ik lever een bijdrage aan het comfortabeler maken binnen elke behandelfase van deze ziekte’, vervolgt Ilse.

Kanker kent vele vormen en iedere vorm heeft zijn eigen, specifieke aanpak. ‘Zo kunnen wij een behandeling starten tegen vermoeidheid, die kan ontstaan door zowel de bestraling en chemo, als de ziekte zelf. In de oefenzaal pakken wij deze vermoeidheid met effectieve oefeningen aan. Er zijn verschillende factoren belangrijk bij het kiezen van het juiste traject. Borstkanker en amputatie, littekenbehandeling na protheseplaatsing, prostaatkanker, darmkanker, uitzaaiingen in de botten. Daarnaast verschilt de behandeling ook nog eens per persoon. Het samen opstellen van deze doelen en daar hard aan werken maakt ons vak een mooi en uniek beroep.’


Samenwerken voor effectievere behandeling
De lijntjes met andere disciplines moeten altijd openstaan, om de ontwikkelende zorg bij te kunnen houden. Dat kunnen we doen, dankzij de vernieuwde opzet van het gezondheidscentrum. ‘Met die korte lijntjes hopen we onszelf beter op de kaart te kunnen zetten, zodat patiënten eerder kunnen worden doorverwezen naar specialistische behandelingen als oncologie fysiotherapie’, concludeert Ilse voordat ze de deur sluit en zich richting een wachtende behandelde haast.

bron: Gezonde Krant